Så här ljuger Vårdnadsutredare i Svenska domstolar.


Så här ljuger Vårdnadsutredare i Svenska domstolar.
Idag publicerar vi ett typiskt förhör med en vårdnadsutredare rakt upp och ner för att visa hur utredare tillåts ljuga i domstolar. Utredaren vittnar under sanningsförsäkran i en Svensk domstol och som ni ser är Domaren ytterst behjälplig när utredaren trasslar in sig i sina lögner. Ni som är lite juridiskt kunniga hittar massor med intressanta saker i detta förhör.
Vi kommer återkomma till detta förhör, många gånger.


Länk till Förhör1 (öppnas i nytt fönster)


Lite bakgrund:
I vårdnadsutredningen anklagas pappan för att hota och kränka mamman. Som ni ser i förhören består hoten av att pröva mammans ovilja följa svensk lag i domstol.

Att begära att en mamma följer Svensk lag (Föräldrabalken) anser vårdnadsutredare "kränkande". Vårdnadsutredare anser dessutom att mammor ej ska betala för sina egna barns levnadskostnader utan dessa kostnader ska pappor ensamma stå för. Pappan vill att kostnaderna för barnen ska delas lika mellan barnens föräldrar. Det tycker inte vårdnadsutredaren, mamman och mammans advokat. 
När pappan vill ha detta prövat i Domstol har pappan enligt vårdnadsutredare "hotat" mamman. 

Vårdnadsutredaren som arbetar på ett privat bolag har problem med sina kontrakt. Situationen har en del likheter med den som beskrivs i denna artikel :

Karlskrona Socialnämnds korkade yttrande till JO.


Som redovisas i länkad artikel ovan är de båda tillsynsmyndigheterna JO och IVO rörande överens om att privata utredare utan kontrakt om bedömning, sekretess, lämplighet eller kunskapsnivå är ytterst olämpliga utföra utredningar. IVO har i ett beslut utfärdat varning om vite för en kommun.


Så här säger kommunallagen, kapitel 3, § 16 :

Socialtjänstlagen, kapitel 2, § 5 :

:
Riksdagens ombudsmän slår fast följande i beslut 2598-2000 :

Justitieombudsman Kerstin Andre påtalar följande problem med privata utredare :


Inför kommande artiklar postar jag som liten aptitretare följande utdrag ur Svensk lagstiftning :

1. Rättegångsbalken 4 kapitel §11 : Domareden :

2. Rättegångsbalken 43 kapitel, §4 : Ordning i rättssal : 

LexNoxa 2017-09-21.